At arbejde for en cirkulær fremtid
En cirkulær fremtid kræver gennemgribende lovændringer, hvor affald bliver betragtet og anvendt som en værdifuld kilde til bæredygtige råvarer. Virksomheder, der deler deres viden om mulighederne i en cirkulær økonomi, bidrager til at hjælpe beslutningstagere med at fjerne unødvendige reguleringer, som i dag står i vejen for den nødvendige omstilling
16 sep. 2024– Hvis vi virkelig mener det alvorligt med overgangen til en cirkulær økonomi, kræver det omfattende lovændringer. Det handler ikke blot om små justeringer af de nuværende love og regler, men om en grundlæggende ændring af, hvordan vi ser på affald. Vi skal gå fra at betragte affald som et problem, der skal fjernes, til at se det som en værdifuld kilde til bæredygtige råvarer, siger Susanna Lind, chef for samfundskontakter i Sverige.
En af de største udfordringer for en overgang til en cirkulær økonomi er affaldslovgivningen. I dag er der særlige regler for materialer, der stammer fra affald, og det begrænser i høj grad muligheden for at bruge affald som råvarer. De seneste år har bragt en række nye EU-regler, som påvirker aktører inden for genbrug og genanvendelse.
EU’s genanvendelsesmål er meget ambitiøse, og mange lande har haft svært ved at leve op til dem. Danmark har forsøgt at tackle denne udfordring med forhastede nationale tiltag, som har ført til øget administrativ byrde og skabt barrierer for nødvendige cirkulære og bæredygtige løsninger.
Billedet viser kasserede vinduer på den ene side og genanvendt glas som råvare på den anden. – Vi hilser en øget regulering af affaldshåndtering velkommen, men ser samtidig et stort potentiale i at inddrage den private sektor mere i lovgivningsprocessen. Dette kunne være med til at gøre cirkularitet til en højere prioritet på nationalt plan.
"Vi hilser en øget regulering af affaldshåndtering velkommen, men ser samtidig et stort potentiale i at inddrage den private sektor mere i lovgivningsprocessen."
- Susanna Lind, Bæredygtighedschef, Ragn-Sells Recycling AB